TACK FÖR DE HÄR ÅREN
För nästan fem år sedan delades det första spillkråkestipendiet ut.
Sedan dess har vi hunnit med att vid 17 tillfällen dela ut 22
stipendier på totalt 150 000 kr. Det har varit en fin resa där vi
fått ta del av så mycket fantastiskt arbete som görs där ute, som
vi inte annars hade fått lära oss om.
Tack till alla stipendiater, till alla som sökt, och till alla som
har visat uppskattning och stöttning. Nu är det dags att gå vidare.
Spillkråkestipendiet försvinner, men kampen för rättvisa fortsätter.
Framöver prioriterar vi aktivism framför det lönearbete som
finansierat stipendiet. Vi ses i kampen!
Spillkråkan, 2015-08-04
Spillkråkestipendiet
OBS! Stipendiet är nedlagt, men nedanstående lämnas av arkiveringsskäl.
Spillkråkestipendiet är ett stipendium som delas ut till
organisationer, individer och initiativ vars arbete syftar
till att främja rättvisa, jämlikhet och jämställdhet, socialt
ansvarstagande, samhällelig hållbarhet eller kultur.
Stipendiet delas ut en gång per kvartal till en eller flera
mottagare. Vid varje tillfälle delas upp till 10 000 kr ut.
Läs även den utförliga uppdragsbeskrivningen.
Historia & organisation
Stipendiet instiftades officiellt 2011 utav boendekollektivet
"Spillkråkan" i kvarteret med samma namn på Möllevången i Malmö.
Utdelningen hade inletts under mindre väldefinierade former under
2010, i form av personliga gåvor. Under vintern 2010 togs beslutet
att en mer strukturerad form vore att föredra, där stipendiet
offentliggörs och potentiella mottagare kan ansöka om det.
Vem eller vilka som får stipendiet beslutas tillsammans utav
kollektivet som också är ensamma finansiärer.
Sök stipendiet
OBS! Stipendiet är nedlagt på obestämd tid och ansökningar tas därför
inte emot. Nedanstående lämnas av arkiveringsskäl.
Ansökan välkomnas närsomhelst under året. Sökande ombeds inkomma med
beskrivning av den verksamhet för vilken stipendiet söks, tillsammans
med följande information:
- Namn på sökande organisation/individ.
- Kontaktinformation
- På vilket sätt verksamheten uppfyller stipendiets krav
- På vilket sätt tidigare arbete visat prov på målmedvetenhet
och långsiktighet
- Om möjligt, en konkret beskrivning av vad pengarna är tänkta
att användas till.
Sökande organisationer och föreningar ska bifoga sina
organisationsstadgar.
Skicka ansökan till
stipendiet@spillkrakan.nu.
Tidigare mottagare
Vid tidigare utdelningar har följande föreningar, personer och initiativ
fått motta Spillkråkestipendiet. Under 2011 var maxbeloppet 5 000 kr, men
detta höjdes till 10 000 kr första kvartalet 2012.
- Första kvartalet, 2011: Inga sökande
- Andra kvartalet, 2011: Föreningen Golomolo (5 000 kr), för sitt arbete med att aktivt och ekonomiskt stödja GOSSACE skola och barnhem i Golomolo, Uganda. Läs mer på golomolo.se.
- Tredje kvartalet, 2011: Klädoteket Malmö (5 000 kr), som med sitt lånekoncept strävar efter att minska överflödig klädkonsumtion. Besök dem på facebook.com/kladoteket.
- Fjärde kvartalet, 2011: Äspöfestivalen (5 000 kr), för hur de outtröttligt startat och driver ett musik- och kulturinitiativ på en plats där utbudet annars är glest. Håll koll på deras Facebooksida.
- Första kvartalet, 2012: Ladyfest Malmö (5 000 kr) som genom arrangemang och opinionsbildning arbetar för en mer jämställd kulturscen, samt Kulturföreningen Queertopia (5 000 kr) för sitt arbete med bland annat Queertopiafestivalen och andra queerfeministiska arrangemang.
- Andra kvaralet, 2012: Malmös Feministiska Nätverk (10 000 kr), för deras arbete inför feministiskt forum 2012. Förra årets forum var en enormt uppskattad och konstruktiv händelse, och det är glädjande att nätverket jobbar vidare och arrangerar forumet igen i år.
- Tredje kvartalet, 2012: Asylgruppen i Malmö (10 000 kr), vars verksamhet är så oerhört viktig både för samhället i stort och inte minst för de individer som kommer i kontakt med gruppens arbete.
- Fjärde kvartalet, 2012: Kulturhuset Kontrapunkt i Malmö (10 000 kr), som är en stabil och viktig aktör i Malmös kultur- och föreningsliv, och som i flera år har givit utrymme till alternativ musik, konst och mycket mer.
- Första kvartalet, 2013: Aktion Mot Deportation Malmö (5 000 kr) för sitt opinionsbildande arbete för en humanare asyl- och flyktingpolitik, samt EthniCity Project som genom foto och intervjuer med personer från Malmös alla nationaliteter vill göra folk nyfikna på sina grannar instället för misstänksamma.
- Andra kvartalet, 2013: Jämställd Festival (10 000 kr) som genom idogt arbete på ett mycket effektivt sätt uppmärksammar och därigenom motverkar bristen på jämställdhet på landets festivalscener.
- Tredje kvartalet, 2013: Juridikcentrum Lund (5 000 kr) som organiserar juridikstudenter för att ge juridisk rådgivning till personer i utsatthet, samt Göteborgs Feministiska Nätverk (5 000 kr) som skapar feministiska mötesplatser i Göteborg, likt dem vi har i Malmö.
- Fjärde kvartalet, 2013: Projektet "De kallar oss förvarstagna" (10 000 kr), en antologi författad bland annat av boende på svenska flyktingförvar, för att skapa debatt och medvetande om de fängelselika förvaren för människor vars enda brott är att ha flytt undan krig och förföljelse.
- Första kvartalet, 2014: Feministisk festival i Malmö (10 000 kr) som arrangeras av Malmös Feministiska Nätverk som ett fristående komplement till Nordiskt Forum, med brett och inkluderande fokus på feministisk aktivism.
- Andra kvartalet, 2014: Teater Bartolinis (5 000 kr) för arbetet med "Min Rosa Värld", en föreställning om könsroller riktad till barn. I det långsiktiga arbetet för jämställdhet är normkritik för barn en viktig men svår uppgift, och vi hoppas och tror att teater är helt rätt sätt att arbeta.
- Tredje kvartalet, 2014: RFSL Ungdom Öst (10 000 kr) för arrangerandet av sitt transläger, där ett stort antal volontärer jobbar ideellt för att under en vecka skapa en trygg lägermiljö för unga trans*personer.
- Fjärde kvartalet, 2014: Föreningen FoTA (5 000 kr) som bedriver solidaritetsarbete mellan lokalsamhällen i Albanien och ett flertal andra länder (däribland Sverige), samt Popkollo Arvika (5 000 kr) som är en av de många lokala popkollon som arrangeras som en trygg plats för unga tjejer och transpersoner att utforska och utvecklas som musikskapare.
- Första kvartalet, 2015: Den internationella sektionen av syndikalistiska Fria arbetarunionen FAU i Berlin. Som en aktiv del i den globala arbetarrörelsen har de bedrivit ihärdig, verklig och oerhört viktig klasskamp mot arbetsköpare som utnyttjar migrantarbetare, oavsett om det handlar om rumänska byggarbetare eller lärare på svenska skolan i Berlin.
- Andra kvartalet, 2015: Nätverket Solidaritet med EU-migranter (5 000 kr) för sitt livsviktiga, ihärdiga och oerhört effektiva solidaritetsarbete och hjälp till självorganisering, samt Centralasiengrupperna (5 000 kr) till sitt arbete med HBTQ-personer i Centralasien.